Aktuelt / Slik velger du riktig PC til ditt behov

Slik velger du riktig PC til ditt behov

Skrevet av: Inventum

Publisert: 12.04.19 - Sist oppdatert: 12.04.19

Hvordan velge riktig PC?

Det er ikke alltid like lett å vite hvilken PC man skal velge til arbeidet sitt. I mylderet av merker, spesifikasjoner og tester er det fort gjort å gå seg vill. Vi har derfor laget denne enkle guiden for å hjelpe deg gjennom prosessen!

1. Hva skal du bruke PC-en til?

Det første du bør gjøre er å spørre deg selv hva du skal bruke PC-en til. Dette setter nemlig store føringer for hva slags type maskin du trenger. Ved å avdekke dette tidlig kan du potensielt spare en god del penger. Det er nemlig ikke sikkert at du trenger den dyreste maskinen med de beste spesifikasjonene for å dekke dine behov. Her er noen spørsmål du kan stille deg selv i denne prosessen:

  1. Kommer du til å bruke maskinen hovedsakelig til å sjekke e-post og surfe?
  2. Skal du bruke maskinen til betydelige mengder kontorarbeid?
  3. Liker du å game og spille mye dataspill?
  4. Jobber du i en kreativ bransje eller er artist eller musiker og skal bruke maskinen til å lage eller redigere bilder, video og musikk?

2.  Apple eller Windows?

Den evige diskusjonen om Apple eller Windows handler ofte om personlig preferanse. Samtidig har de forskjellige maskinene hver sine fordeler. For det første kan det være lurt å ta inn i betraktningen hvilke maskiner dine kollegaer har. Hvis selskapet du jobber i primært bruker enten Windows eller Mac, så kan det være praktisk å velge det de fleste andre har. Noen bedrifter bruker også programvare som kanskje fungerer bedre på enten Windows eller Mac. Tradisjonelt sett er Apple-maskiner preferert av musikere og folk som jobber i kreative yrker da disse maskinene ofte kjører redigeringsprogrammer mer effektivt enn en Windows-PC. Jobber du derimot mer med dokumenter og regneark kan Windows være et bedre alternativ da Office-pakken for Windows har overlegent flere funksjoner enn tilsvarende for Mac. Generelt sett er Apple-maskiner dyrere enn Windows-maskiner med samme spesifikasjoner.

3.  Budsjett

PC-er finnes i alle priskategorier. Derfor er det nyttig å balansere behovet ditt opp mot tilgjengelig budsjett. Notebooks og bærbare maskiner for hjemmebruk eller enkelt kontorarbeid er ofte en god del billigere enn maskiner beregnet for tyngre multimediaoppgaver. Mer kraft koster mer penger – men husk at jo kraftigere en datamaskin er, jo lenger vil den holde før den må erstattes.

4. Innmat og sammenligning

Ofte kan man gå seg vill i lange lister med spesifikasjoner og tekniske betegnelser. Vi har derfor her forsøkt å bryte det ned i de viktigste komponentene du trenger å ta stilling til når du skal ta ditt valg.

Harddisk: Dette er lagringskapasiteten på maskinen din. Den måles i GB (gigabytes). Alt du lagrer eller installerer på maskinen din, som applikasjoner, programmer, dokumenter, bilder, video og musikk, bruker opp denne plassen. Generelt sett er det bra med mest mulig lagringsplass, men plass koster penger og forskjellen i pris kan være betydelig mellom en maskin med 256 GB og 500 GB. Dette tar oss tilbake til behovsavklaringen.

  1. Jobber du mot en ekstern server på jobb slik at du egentlig ikke lagrer spesielt mye lokalt på maskinen?
  2. Er du avhengig av lagringsplass på egen maskin?
  3. Jobber du primært med tekstdokumenter og regneark?
  4. Trenger du plass til å lagre store filer som bilder og video lokalt på maskinen?

Hvis svaret er ja på spørmål 1 og 4 er sannsynligheten stor for at du klarer deg fint med noe mindre lagringsplass. Da vil f.eks 256 GB være tilstrekkelig. Er svaret ja på 2 og 4 skal du heller se på maskiner med lagringsplass på mellom 500GB og 1TB (1000 GB).

RAM / Minne: RAM er forkotelse for Random Access Memory. Dette er spesialisert lagring som programmene du kjører bruker til å lagre midlertidig informasjon. Hvis du ikke har nok RAM vil du kunne oppleve at programmene du bruker kjører sakte eller til og med krasjer. For de aller fleste vil 4GB være for lite i denne sammenhengen. Vi anbefaler at du starter med å se på maskiner med 8GB RAM til standard kontorarbeid, men er du f.eks grafisk designer eller jobber mye med bilde-, video – eller musikkbearbeiding bør du nok doble det til 16GB.

CPU – Prosessorkraft: Dette er komponenten som sørger for at datamaskinen din i det hele tatt kjører. Her finnes det to store produsenter: Intel og AMD. For en person med en gjennomsnittlig arbeidsmengde vil man ikke merke stor forskjell mellom de beste chip’ene til Intel og AMD. Utviklingen i dette feltet går raskt og det beste vil nok derfor være å søke opp ytelses-tester av prosessoren på maskinen du har sett deg ut. For maskiner med Intel prosessor vil du gjerne få opp spesifisert i3, i5 og i7. Jo høyere tallet er, jo kraftigere er prosessoren.

Grafikk-kort: Med mindre du skal bruke maskinen din til dataspill, eller jobber med 3D-utvikling og videoredigering trenger du som regel ikke å bekymre deg nevneverdig over grafikk-kortet. En fin tommelfingerregel er at du burde ha dobbelt så mye RAM som grafikk-kortet ditt har VRAM. Så hvis du vil ha et 4GB grafikk-kort, bør maskinen ha 8GB RAM. Det finnes tre store produsenter av grafikk-kort: Intel, AMD og Nvidia. AMD er generelt sett noe billigere enn Intel og Nvidia, med noe lavere kvalitet. Nvidia har noe bedre ytelse enn Intel sine grafikk-kort, men samtidig bruker Nvidia-kortet mer energi og tar opp noe mer plass. Intel grafikk-kort er mest vanlig i kontormaskiner og bærbare maskiner som ikke er beregnet på gaming.

Vekt: Sist men ikke minst er spørsmålet; hvor portabel trenger du at maskinen skal være? Skal du bevege deg mye rundt i møter og bærer maskinen mye med deg? 

  • Har du en docking-stasjon på kontoret i tilknytning til en større skjerm? Da kan det være hensiktsmessig å gå for en litt lettere og nettere modell.
  • Er den på den bærbare maskinen i seg selv at du gjør mesteparten av arbeidet, og portabiliteten kommer sekundært? Da kan det være nyttig med en noe større skjerm.

 

Er du fortsatt i villrede om hvilken maskin du skal velge? Ta kontakt med oss så vil vi hjelpe deg med å finne den PC-en som matcher ditt behov!

 

Anbefalte saker:

Artikler

Til våre samarbeidspartnere

Verden er i en krevende situasjon, og det ...
Hjemmekontor fra Osnes

Alt til hjemmekontoret

I disse dager er det stadig flere som ...
Kaffe

Forskjellige kaffedrikker

Det finnes mange forskjellige kaffedrikker. Her kan du ...
Artikkelbilde

Fem tips for en mer aktiv kontorhverdag

Blir det mye stillesitting på kontoret? Heldigvis kan ...